Gammel Knas NR. VIUM MEJERI
57,50 kr
Beklager, Udsolgt

Gammel Knas

Nyfortolkning af Havarti

Vores ostemestre drømte om at nyfortolke den klassiske Havarti. Med en ny affinageteknik, hvor osten modnes anaerobt i minimum 24 måneder, udviklede vi en Havarti med andre kulturer, der gjorde osten egnet til at modne i lang tid. Under modningen opstår den fine balance mellem det søde, fede, syrlige og de knasende sprøde proteinkrystaller. Resultatet er en ost, der overrasker i smag og struktur, hvor ostens sødme, syre og fedme får modspil fra de knasende sprøde proteinkrystaller. På trods af sit navn er Gammel Knas ikke stærk men unik i både smag og struktur.

Kongstanke bag osten: At nyfortolke den klassiske Havarti til nye højder.

Ostens navn: Gammel Knas har fået sit navn på grund af kombinationen af de knasende proteinkrystaller og den lange modningsperiode på minimum 24 måneder.

 

Duft

Duften er floral og syrlig. Noter af stald og tællet kærnemælk.

Smag

Smager sødt af frugt og tællet kærnemælk. Syrlig, bitter, salt, umami.

Følelse

Føles porøs og blød. De knasende krystaller giver en kontrast til den cremede ost.

OPBEVARING

Opbevar ostene i det medfølgende vokspapir. Gnalling dog i det pergamentpapir den leveres i eller madpakkepapir. Opbevar fortrinsvis ostene nederst i køleskabet, hvor der normalt er koldest.

TEMPERERING

Ved at lade ostene temperere inden du skal spise dem, så får du en mere nuanceret og koncentreret smags-oplevelse. Tag ostene ud af køleskabet en times tid før de skal spises. Jo hårdere osten er, jo længere tid skal den bruge på at varme op. Når du tempererer ostene, så placér dem under et hårdt opvredet viskestykke, så de ikke tørrer ud.

RÆKKEFØLGE

Følg princippet om at starte med de milde oste og afslutte med de mere kraftige oste. Smag efter hvor modne ostene er og placer herefter ostene i en smagsmæssig rækkefølge før servering.

AFFINAGE

Ostene modner over tid så følg deres udvikling og oplev, hvordan tiden påvirker ostenes duft, smag, udseende og konsistens.

UDSKÆRING

Prøv at skær eller bræk Gammel Knas i små stykker. Ved at brække osten ud i mindre stykker kan de se dens karakteristiske, porøse struktur. Spis skorpen med.

Vidste du at...

Gammel Knas er en af vores mest anerkendte og alsidige oste? Den var endda med til DM i barista 2016 som delkomponent i en signaturkaffe.!

John Gynter John Gynter Ostemand

"Min drøm er, at vi via samarbejdet med toprestauranter kan skabe en øget interesse for ost, så forbrugere vil drøfte smagsnuancer på gode oste på samme måde, som vi i dag gør det på vin.”

Næringsindhold

Havarti 55+, 36% fedt. Næringsindhold pr. 100g:
  • Gammel Knas
  • 422 kcal
    1748 kJ
    Energi
  • 36 g Fedt
  • 23 g Mættet fedt
  • <0.5 g Kulhydrater
  • <0.5 g Sukker
  • 23 g Protein
  • 1.8 g Salt

Ingredienser: Mælk, salt, mælkesyrekultur, osteløbe

Sælges med følgende vægt størrelser 225g og 950g