Porse Troldhede Mejeri

Fås kun i Arla Unika butik

Porse

Gennemsyret af vild porse

Porse er en hvidskimmelost tilsat porsesnaps lavet på Troldhede Mejeri. Med en ny teknik ønskede vi at give osten smag indefra, så smagen blev integreret fra inderst til yderst. Ansatte fra Troldhede Mejeri plukker den vilde porse i Bjørslev mose ved Skjern Ådal en dag i juni hvert år. Derefter laver ostemesteren en kraftig porsesnaps og rører den i mælken. Det er en fin balance af finde den rette andel af snaps til mælken. Den vilde porse og dermed snapsen varierer i smag år efter år. Tilsætter vi for meget snaps, kan mælken ikke koagulere og tilsætter vi for lidt, bliver smagen ikke intens. År efter år er det lykkedes vores ostemestre at fremstille en blød, smagfuld ost med en karakteristisk urteagtig duft.

Kongstanke bag osten: At lave en ost med smagsgivere fra lokalområdet integreret i osten fra inderst til yderst. Den vilde porse fra den årlige tur i Skjern Ådal er ostens vigtigste smagsgiver.

Ostens navn: Den håndplukkede vilde porse fra Skjern Ådal giver osten sin særlige smag og sit navn.

Duft

Syrlig, let stald, frisk, mælk, mejeri, popcorn, ristet brød, urteagtig.

Smag

Syrlig, bitter, krydret, urteagtig, umami, kogte grøntsager, ædeltræ, fløde.

Følelse

Meget cremet.

OPBEVARING

Opbevar ostene i det medfølgende vokspapir. Gnalling dog i det pergamentpapir den leveres i eller madpakkepapir. Opbevar fortrinsvis ostene nederst i køleskabet, hvor der normalt er koldest.

TEMPERERING

Ved at lade ostene temperere inden du skal spise dem, så får du en mere nuanceret og koncentreret smags-oplevelse. Tag ostene ud af køleskabet en times tid før de skal spises. Jo hårdere osten er, jo længere tid skal den bruge på at varme op. Når du tempererer ostene, så placér dem under et hårdt opvredet viskestykke, så de ikke tørrer ud.

RÆKKEFØLGE

Følg princippet om at starte med de milde oste og afslutte med de mere kraftige oste. Smag efter hvor modne ostene er og placer herefter ostene i en smagsmæssig rækkefølge før servering.

AFFINAGE

Ostene modner over tid så følg deres udvikling og oplev, hvordan tiden påvirker ostenes duft, smag, udseende og konsistens.

Hvordan udskæres osten?

Osten udskæres i passende små lagkagestykker og skorpen spises med.

John Gynter John Gynter Ostemand

"Min drøm er, at vi via samarbejdet med toprestauranter kan skabe en øget interesse for ost, så forbrugere vil drøfte smagsnuancer på gode oste på samme måde, som vi i dag gør det på vin.”

Næringsindhold

Blød hvidskimmelost 70+, 43% fedt. Næringsindhold pr. 100g:
  • Porse
  • 446 kcal
    1840 kJ
    Energi
  • 43 g Fedt
  • 27 g Mættet fedt
  • <0.5 g Kulhydrater
  • <0.5 g Sukker
  • 13 g Protein
  • 1.5 g Salt

Ingredienser: Mælk, salt, mælkesyrekultur, porseekstrakt, osteløbe(mikrobiel), skimmelkultur

Sælges med følgende vægt størrelser 165g