Sirius Troldhede Mejeri
45,00 kr
Beklager, Udsolgt

Sirius

Dehydreret treenighed

Sirius er vores dehydrererede treenighed af rødkit, hvid- og blåskimmel, fremstillet på Troldhede Mejeri. Sirius har et rustikt udseende med en hvidlig overflade. Osten er en balancekunst i det rette smagsforhold mellem skimmelkulturer. Smagen af blå- og hvidskimmel kommer gennem en indledende modning af osten. For at holde modningen af de to skimmelkulturer i ave, dehydrerer vi Sirius på et køligt ostelager, hvor den taber omkring 20 % af sin vægt og får sin karakteristiske, faste struktur. Samtidig vasker vi ostens ydre i rødkit, der modner osten yderligere og giver Sirius sit rødlige skær.

Kongstanke bag osten: Ønsket om at mestre den balancekunst det er, at holde skimmel- og kitkultur i indbyrdes smagsmæssig harmoni.

Ostens navn: Sirius er, med sin ukurante, hvide overflade og røde nuancer, opkaldt efter den klareste stjerne på den nordlige himmel. I oldtiden kunne man genkende Sirius på sit rødlige skær.

 

Duft

Skimmel, rødkit, skovbund, champignon, kostald, salmiak.

Smag

Velafbalanceret skimmelsmag, varm og fyldig, rund smør og fløde.

Følelse

Blød og smelter hurtigt, prikker på tungen.

OPBEVARING

Opbevar ostene i det medfølgende vokspapir. Gnalling dog i det pergamentpapir den leveres i eller madpakkepapir. Opbevar fortrinsvis ostene nederst i køleskabet, hvor der normalt er koldest.

TEMPERERING

Ved at lade ostene temperere inden du skal spise dem, så får du en mere nuanceret og koncentreret smags-oplevelse. Tag ostene ud af køleskabet en times tid før de skal spises. Jo hårdere osten er, jo længere tid skal den bruge på at varme op. Når du tempererer ostene, så placér dem under et hårdt opvredet viskestykke, så de ikke tørrer ud.

RÆKKEFØLGE

Følg princippet om at starte med de milde oste og afslutte med de mere kraftige oste. Smag efter hvor modne ostene er og placer herefter ostene i en smagsmæssig rækkefølge før servering.

AFFINAGE

Ostene modner over tid så følg deres udvikling og oplev, hvordan tiden påvirker ostenes duft, smag, udseende og konsistens.

UDSKÆRING

Skær Sirius ud i passende små lagkagestykker. Skorpen spises med for at få et kontrastfyldt og mere intenst smagsindtryk.

Vidste du at...

...Sirius under tørring smider omkring 1/5 af sit vandindhold? Salten fordamper ikke, men bliver i osten, der får en relativt højere saltkoncentration. Salten er blandt andet med til at fremhæve smagen i osten. Giv ostens rødkit, hvid- og blåskimmel modspil med en frugtvin rig på sødme og krydrede noter.

John Gynter John Gynter Ostemand

"Min drøm er, at vi via samarbejdet med toprestauranter kan skabe en øget interesse for ost, så forbrugere vil drøfte smagsnuancer på gode oste på samme måde, som vi i dag gør det på vin.”

Næringsindhold

Næringsindhold pr. 100g
  • Sirius
  • 558 kcal
    2304 kJ
    Energi
  • 55 g Fedt
  • 35 g Mættet fedt
  • <0.5 g Kulhydrater
  • <0.5 g Sukker
  • 17 g Protein
  • 1.8 g Salt