Arla Unika indtog Selfridges sammen med NaCl

Af Rasmus Palsgaard journalist og inderhaver af www.feinschmeckeren.dk

Unika i Selfrigdes

Store dage for dansk gastromi i London.

Den 27. og 28. oktober var nogle store dage for dansk gastronomi. Her havde den danske kokkedelegation NaCl æren af at servere deres mad til et pop-up-event i forbindelse med nordisk uge i det eksklusive shoppingcenter Selfridges i London. Foruden NaCl var Norden repræsenteret af så store navne som Frantzén i Stockholm og Maeemo i Oslo, begge med to stjerner i Michelinguiden.

”Det er noget særligt at blive udvalgt til sådan et arrangement, fordi Selfridges i højeste grad er et synonym for kvalitet på alle hylder, så vi er meget stolte af, at vi var med,” siger Dorte Leck Fischer, tovholder og organisator på NaCl, der står for Nordic Academy of Culinary Leisure, som med jævne mellemrum samler dygtige kokke fra forskellige restauranter og giver dem fri leg ved diverse pop-up-events.

NaCl stillede op med otte af Danmarks største kokketalenter, der hver især stod for en ret. På den måde fik NaCl vist et bredt spekter af dansk gastronomi, og det gode udstillingsvindue kan forhåbentlig fungere som et springbræt for øget fokus på dansk gastronomi og kvalitetsprodukter. 

 

Unika med i det fine selskab

Arla Unika var så privilegerede at være repræsenteret ved middagen i London med blåskimmelosten Høgelundgaard fra Høgelund Mejeri i Sønderjylland. Det var souschef på Søllerød Kro, Martin Bjørn, der havde besluttet at hans osteservering skulle tage udgangspunkt i netop denne ost.

”Når man laver en osteservering, er det vigtigt, at osten fremstår så klar i smagen som muligt, og i mine øjne er Høgelundgaard den, der bedst bliver komplementeret af andre elementer, fordi osten selv har en masse karakter. Når man dufter til den, er det en markant ost, som samtidig er flot balanceret, og den skiller sig ud på en rigtig positiv måde. Det var en fantastisk ost at have med til London, for de gæster, der ikke havde kendskab til danske oste i det hele taget, blev meget imponerede,” fortæller Martin Bjørn om bevæggrunden for sit valg.

Den markante ost skulle have et tilsvarende nævenyttigt tilbehør, hvorfor Martin Bjørn besluttede at anvende Guinness-øl i sin osteservering. Den blev kogt ind med ganske lidt sukker til en mørk, maltintens karamelsirup, og derudover serverede Søllerød-kokken også brændte figner, en sprød boghvedeflage og en lille dildkvist til osten.

 ”Høgelundgaard er en ost, der kalder på sødt tilbehør, så ved at koge en sirup på Guinness og lave brændte figner, fik jeg den meget mærke, dybe karamelsmag frem i retten, og det klæder osten rigtig godt,” siger han.

 

 

Nye muligheder

Ifølge kokken var der også stor glæde at spore blandt gæsterne i Selfridges.

”Selvfølgelig er der altid nogen, der ikke kan lide ost, men dem, der kunne, var meget glade for osten og gav positive tilbagemeldinger. Også Selfridges egne folk var meget begejstrede, og de har sågar snakket om, at det kunne være spændende at få os over at lave nogle serveringer med Unika-ostene til næste år i deres store food hall, som er et mekka for madelskere fyldt med de bedste madvarer, verden har at byde på, så det ville være et fantastisk udstillingsvindue,” siger Martin Bjørn.

NaCl fik altså vist Danmark frem fra sin bedste side, og tilmed blev det gjort på ægte dansk maner med en solid mængde hygge undervejs.

”I England er kokke- og tjenerfaget væsentlig meget stift og autoritært, men vi ville gerne gøre det hele lidt mere afslappet for både personalet og gæsterne, så vi hyggede os undervejs. Derovre hersker der stadig en holdning om, at kokkene skal blive i køkkenet, men her kom vi selv ind med maden og udtrykte i det hele taget en venlig stil, som gæsterne var meget glade for,” slutter Dorte Leck Fischer.

Alle artikler