Eksperimenter med cocktails, gin og ost

Et gammelt apotek og en ost usympatisk druknet i gin var scenen for vores nyeste eksperiment.

En regnfuld torsdag i april inviterede vi til en sansebegivenhed for eksperimenterende smagsløg. Sammen med St. Pauls Apothek i Aarhus og ligeledes aarhusianske Njord Gin var formålet at udfordre det konventionelle i jagten på nye smagskombinationer og sanseoplevelser.

Ost og vin har til alle tider været en udsøgt – og klassisk –  kombination, men med mod og passion satte vi os for at udforske grænserne for food pairing. Det blev til en eksklusiv aften med undertemaet ’Pairing af ost, spiritus og cocktails’.

Gin skal der til 

I stemningsfylde lokaler i det gamle apotek i Jægersgårdsgade havde vores venner fra Njord Gin medbragt to særligt udvalgte gin. Njord Mother Nature er en blød og kompleks gin destilleret på kartoffel med blandt andet enebær, havtorn, tranebær, gran, kvan, lakridsrod og koriander. Njord Sun & Citrus er en frisk og let gin destilleret på malt, og hvor urterne fra Njord Mother Nature har fået selskab af blandt andet citronverbena, citronmelisse, citron- og appelsinskal, blåbær, brombær, timian, lyngblomst, rosmarin og birkesaft. St. Pauls Apothek havde eksperimenteret grundigt med begge og skabt en menu, som både udfordrede og tilfredsstillede smagsløgene.

 

Menuen i sin enkelthed

Den første servering bestod af Arla Unika Kalmar, der er lagret på Kalmarslottet på Øland. Og den danske ost med svensk islæt og noter af nødder blev forenet med Njord Gin Sun & Citrus i selskab med Charpentier Champagne, wakametang, gommesirup og hyldeblomstlikør. Resultatet var en frisk og let syrlig cocktail med noter af tang og strand til at supplere Kalmars porøse og krystalliserede tekstur.

Anden servering bestod af hvidskimmelosten Arla Unika Ask med ren Njord Sand & Sea. De to stærke karakterer bragte det bedste frem i hinanden, da Asks cremede og fede konsistens med et strejf af røg blev afbalanceret i selskab med den skarpe gin.

Njords Mother Nature gjorde vestjyske Arla Unika Porse selskab til tredje servering. Cocktailen ’Land of Confusion’ bestod af Njord Mother Nature, portvin, citron, gommesirup og skumfidussirup. Blandingen af sødme og syrlighed i kombination med Arla Unika Porses mælkefede konsistens og noter af urter gav anledning til et overraskende positivt smagssamspil.

Med fjerde servering skruede vi op for udfordringen. Vi serverede Cheesy Simcoe Gnalling i kombinationen med den klassiske cocktail Gin Sour baseret på Njords Mother Nature. Cheesy Simcoe Gnalling er en helt unik humleost skabt i samarbejde med Mikkeller ud fra visionen om at skabe en ’spiselig IPA’. Resultatet er en fast ost, der med en bitter og tydelig eftersmag deler vandene. Sammen med den friske, syrlige Gin Sour med blødt skum på toppen blev smagsoplevelsen afbalanceret. Om end den fortsat er for de modige.

Femte servering lagde op til at løfte foreningen af gin og ost til nye højder. I samarbejde med Njord Gin har vi derfor skabt Njord Unika Sun & Citrus, som er en blåskimmelost, der er dehydreret og vakumeret med Njord Sun & Citrus. Resultat er en på én gang en mineralsk, intens og fyldig ost, hvor man fornemmer frugt og citrus. Njord Unika Sun & Citrus blev på aftenen serveret med ren Njord Mother Nature.

Njord Unika Sun & Citrus var også at finde til sjette servering. Denne gang i kombination med ’The Union’, som er en cocktail med Njord Sun & Citrus, citron, kokosvand og en puré af brændte figner. Intensiteten i osten blev tøjret af den søde, fede cocktail, og i fælles samspil var resultatet en regulær dessertoplevelse. For at forkæle sanserne til sidst blev Njord Unika Sun & Citrus også serveret med rødbede og en sød og varm kirsebærsauce i kombination med sprødt honningbrød.

Læs mere nogle af vores gæsters oplevelser på smagfuldmundfuld.dk, gastromand.dk og klidmoster.dk.

Alle artikler