Arla Unika har fået en lillebror

Den gode smagsoplevelse er en sensorisk oplevelse. Her tages alle sanser i brug. Det handler om at se på maden eller vinen. Om at observere farven og fornemme formen. Om at indånde og opfange aromastofferne og duftene. Om at iagttage konsistensen og teksturen for derefter at lægge mærke til, hvordan den knaser mellem tænderne eller langsomt smelter. Og så handler det naturligvis om at smage efter på tungen, i munden og i svælget.

Smage kan de fleste af os heldigvis.

Men det er noget sværere at sætte ord på. For hvordan smager mælk egentlig? Eller smør? Har det noter af kokos? Eller vanilje?

Tag syden til norden og smag godt efter

Skuer vi til det sydlandske, har de i årtusinder dyrket et sprog for vin især og talt om druesorter, terroir og noter. Det er med et solidt ordforråd muligt for vinkendere at beskrive og forstå selv de mest særegne smagsnuancer og skjulte smagsskatte. De senere år har det samme bredt sig til kaffe, hvor flere nu dyrker og beskriver farve, styrke, aroma og detaljerede bryggemetoder. Vi ved, hvad vi skal sige, så kendere forstår: Kaffen er lyst ristet med fine noter af blomst, honning eller mørke bær.

Nu er tiden inde til at tage ved lære af naboerne mod syd og udvide vores sprog om en nordisk stolthed: nemlig mejeri. Et håndværk, som vi i Norden har dyrket og forædlet i årtusinder. Men som mange af os måske ikke tiltænker den store sensoriske oplevelse.

Et nyt gastronomisk fyrtårn

Arla Unika lancerer derfor ESSENS fra Arla Unika. En helt ny økologisk mejeriserie med stor smag, som opfordrer dig til at tage sanserne i brug og smage godt efter. ESSENS udspringer af Arla Unika Innovation og bygger videre på Unikas ambition om at løfte mejeri til nye højder ved at løfte det gastronomiske niveau for mejeriprodukter. Det er kvalitetsmejeri skabt på naturens præmisser til forbrugere, der ved, at madglæde er livsglæde.

Men hvor ESSENS er en gastronomisk mejeriserie primært bestående af friskvarer gjort tilgængelig i MENY-butikker landet over og Arla Unikas egne butikker i Latinerkvarteret i Aarhus og Torvehallerne, København, er Unika fortsat Arlas gastronomiske fyrtårn med specialoste og mejerieksperimenter, som er særligt udviklet til topkokke og serveret på Michelin-restauranter. 

Gastronomiske produkter med stor smag

ESSENS er udviklet af Arla Unika, som ønsker at få det bedste frem i råvaren, så de beholder den smag, enkelhed og fylde, naturen har bestemt.

ESSENS består af seks produkter inden for friskvarer, smør og ost: en økologisk, ustandardiseret mælk med en fedtprocent på 3,5 til 4,5 afhængig af årstiden, en mild og aromatisk kærnemælk, en kefir, som er årstidsmælk fermenteret med kefirkorn, dobbeltsyrnet saltet smør, en fyldig fløde på 50 % og en fastmodnet ost kaldet Digekrone.

Med lanceringen konverteres Unikas fløde 50%, saltet smør og sødmælk til ESSENS. Samtidig vil Unikas kefir og fløde 50% nu igen være at finde i vores butikker og i MENY under navnet ESSENS.

Smag godt efter

Ambitionen bag ESSENS er at få os alle til at smage godt efter. Ved at tage sig tid til at bruge sanserne vil man nemlig kunne ane særegne noter af syre og en perlende lethed i den fermenterede kefir såvel som den rå natur i den ustandardiserede mælk. Og man vil kunne sanse, hvordan det saltede smør har fået sin unikke, friske og syrlige smag af den runde, økologiske fløde, der først er kærnet for derefter at hvile inden æltning efterfulgt af en ekstra gang syrning, inden den er tilsat den knasende sydesalt fra Læsø.

Friskvarerne under ESSENS er mærket med Dyrenes Beskyttelses dyrevelfærdsmærke og kan købes i MENY-butikker samt i Arla Unikas egne butikker i Torvehallerne i København og Klostergade 20 i Aarhus.

Læs mere og find forhandlerliste på www.arla.dk/essens. Enkelte Meny butikker fører ikke ESSENS.

Alle artikler