En Kovending

Det samme på en helt ny måde

Den ser vild ud, den nye ost i Unika-familien. Skimmel overalt på overfladen i blåsort nuance. Men lad dig ikke skræmme. Inden i gemmer der sig en hvid, blød og eftergivende kerne med et venligt væsen.

Det begyndte med en Rød Løber, som efterhånden er en kulturbærer i Unika-sortimentet. Ostemestrene på Gjesing mejeri ville tage den kendte og succesfulde ost, og lave noget helt andet. De ville udfordre sanserne og vende teknikken i mejeriverdenen på hovedet.

Dyppet i skimmelkultur

Normalt bliver en blåskimmelost skabt ved, at der tilsættes skimmelkultur til mælken. Herefter prikkes osten med store nåle for at den blå skimmel kan få ilt, så den kan gro og udvikle sig inden i osten. Men i stedet for at blande det i mælken, bliver Kovending forsigtigt dyppet i et kar med blåskimmelkultur, der lægger sig som en hinde udenpå. Og derpå kommer der en eksplosion af liv på overfladen. Mens der er helt ro indeni.

En blåskimmel verden ikke har set før

Den blåsorte skimmel udvikler en svag bitterhed, der matcher det fede i osten, og resultatet er fuldstændig unikt og en helt ny måde at lave blåskimmel på, som ikke er set før.

Ligesom vin af samme druer bliver meget forskelligt, hvis man vælger forskellige gærkulturer og lagrer på eg i stedet for stål, har vi forandret ostemassen fuldstændig ved at vaske den i blåskimmel i stedet for rødkit. Resultatet er en Rød Løber, der har foretaget en Kovending.

Overraskelse på overraskelse

Claus Henriksen, køkkenchef på Michelin-restauranten Dragsholm Slot, var en af de første til at smage osten. Og han har store ord til at følge den på vej:

”Når du pakker Kovending ud, venter dig en overraskelse. Osten er ikke gul eller hvid eller rød. Den er sort. Det visuelle gør noget helt særligt ved dig. Du bliver overrasket. Og så bliver du overrasket igen, når du skærer roligt igennem den, og den er så blød, hvid, mild og cremet indeni. Det er æstetisk smukt og helt enestående. Jeg har aldrig set en lignende ost. Den er fantastisk.”

Claus Henriksen anbefaler at spise den med lidt grønt på et nybagt, ristet stykke rugbrød.

”Sådan smager osten enestående godt”. 

Læs mere om Kovending her

Alle artikler