Spis din øl

På denne uges kæmpe MBCC- ølfestival vil en helt særlig ost fra Arla Unika gæsteoptræde for de 10.000 gæster.

Spis din øl

Det begyndte under jorden i en kælder i København for syv år siden. En lille flok mænd bevægede sig rundt i de kilometer lange gange under bryggeriet Carlsberg, indtil de nåede frem til en kasse lagrede påskebryg fra 1964, der stod i den originale trækasse med 50 styks. En af de gamle øl blev nydt. Og så blev der ikke mindst kigget og duftet til et humlelager på husbryggeriet Jacobsen.

Der opstod idéen om at lade ost og øl blande blod.

To af gæsterne i gangene var vores osteopfinder Mads Østergaard-Clausen, og det hypede bryggeri Mikkelers bagmand og ejer, Mikkel Borg Bjergsøe. Og mellem de to har det slået kreative gnister. Deres fælles nysgerrighed og udforskende og udfordrende tilgang til fremstillingsprocesser har medført møder, hvor de har tygget på humle og malt for at smage på de enkelte bestanddele i øl i jagten på at opnå den bedste smag. Og så opstod idéen med at lave en Indian Pale Ale-øl – genfødt som ost.  

Syv år efter mødet i kælderen under Carlsberg, sker der noget nyt igen. I denne uges Mikkeler Beer Celebration Copenhagen, som kulminerer 12. og 13. maj, mødes op til 10.000 ølentusiaster fra hele verden i Øksnehallen. Flere end 100 bryggerier er inviteret med. Og som nogle af de få, der ikke laver øl, er Arla Unika også inviteret. Med i bagagen til gæsterne, har Unika øl-osten Mosaic, der bedst kan beskrives som en slags spiselig Indian Pale Ale.   

”Vi har tygget på humle og smagt nuancer fra harpiks, passion og fyrretræ, for at forsøge at lade humlen komme til sin ret i osten,” siger Mads Østergaard-Clausen, osteopfinder hos Arla Unika.

Osten fungerer som en slags værtsorganisme for humlen, og gør det muligt at opleve smagen af en af øllets definerende ingredienser på en helt ny måde. Humlen er den kraftfulde amerikanske sort Simcoe, der er kendetegnet ved blandt andet intens fyrrenålearoma og tropisk frugt. Den voldsomme dosering af humle i mælken før der laves ost, giver den et grønligt skær. Osten har, ligesom mange India Pale Ales, en bitterhed. Når sanserne har arbejdet med den bitterhed, åbner der sig en potent, krydret græsagtig smag.

”Hos Arla Unika prøver vi at lave nogle af verdens bedste oste. Mikkeler laver nogle af verdens bedste øl. Derfor er det oplagt, at vi lader os inspirere og drager på opdragelse sammen,” siger Mads Østergaard-Clausen.

På ølfestivalen vil Mads Østergaard-Clausen selv være til stede. Her vil du altså kunne få en smagsprøve og en snak med opfinderen af osten.

Mikkeller Beer Celebration Copenhagen

Hvad: MBCC 2017
Hvornår: 12.-13. maj
Hvor: Øksnehallen, Halmtorvet 11, 1700 København

Mosaic kommer i en limited edition på bare 120 oste. Osten, som er af en bergkäse-type, vil være til salg i Arla Unikas butikker i Torvehallerne og i Aarhus efter weekenden. 

Alle artikler