Ostetvillingerne Måneskær og Sølvræv

Den ene er blid og mild. Den anden kraftig og fyldig. Til sammen er de to nye blåskimmeloste fra Arla Unika dybdemodnet, cremet harmoni.

Den ene er rund. Den anden har form af en pentagon. De har hver sin smag og styrke. Men ostetvillingerne Sølvræv og Måneskær har en basismodning med masser af tid og hvile til fælles.

Umami og cremethed er som fisk for katte

Med udviklingen af ostene har Arla Unika haft nydelse i centrum.

”Vi har arbejdet meget med cremethed og umami. I den menneskelige natur er der ting, som vi responderer kraftigt på. Vi er for eksempel vilde med cremet konsistens, og vi er vilde med umami. Det er som fisk for katte. Netop umami og cremethed har været fokusområder i udviklingen,” siger Mads Østergaard, osteopfinder hos Arla Unika.

Dybdemodning er nøglen til den velbalancerede smag og cremede tekstur. Modningen foregår aerobt i to tempi og over væsentlig længere tid end man ofte ser i blåskimmelost. Den første modningsperiode sker ved høj temperatur for at få skimlen til at vokse og udvikle enzymer. Den anden del af modningen foregår på et køligt ostelager, hvor enzymerne får tid til at virke. Osten er indpakket i folie under modningen for at undgå dehydrering. Ostene er samtidig store, hvilket giver god balance i modningen på grund af forholdet mellem ostens ydre og indre.

”Vi vil meget gerne have, at nydelsen forplanter sig i kroppen, så du får en fysisk reaktion, når du smager osten. Hvis du kigger på et maleri er det dine øjne og hjerne, der er i spil. Men her reagerer hele kroppen,” siger Mads Østergaard.

I forhold til flere andre af Arla Unikas oste er disse to oste ’back to basic’. Der er ikke leget med humle, whisky eller lakrids. Der er arbejdet med ostene i sin rene form.

”Måneskær er venlig og mild, og Sølvræv er mere udfoldet, som en fyrrig latinolover,” siger Mads Østergaard.

Sølvræv og Måneskær er en del af kokkesortimentet Unika X. Fås på Unikas ostebil, som besøger en perlerække af landets restauranter og i Arla Unikas to egne butikker i Århus og Torvehallerne i København. Læs mere om ostene her: Måneskær & Sølvræv

Hvorfor har ostene sådan nogle mærkelige navne?

Karamel Sten, Kovending, Drunken Dog, Sølvræv og Måneskær. Hvorfor har ostene i Arla Unika sådan nogle mærkelige navne? Oste-børnene navngives efter deres personlighed. Et navn der passer til det særlige osteindivid de er, og som skaber nysgerrighed hos den ostesultne.

Alle artikler