Opskriften på et velsmagende ostebord, der imponerer

Sammensæt et velsmagende ostebord, og byd dine gæster på en sublim smagsoplevelse.
Få idéer til sammensætning, anretning, tilbehør og smagfulde oste til ostebordet.


Ostebord


Imponér dine gæster med et smagfuldt ostebord, I kan nyde i fællesskab. Ostebordets alsidighed gør det til en populær anretning blandt osteelskere.

Et ostebordet kan fungere som hovedmåltid lige så vel som den perfekte afrunding på en god middag.

Vi har samlet en række anbefalinger til, hvordan du udvælger og sammensætter ostene til dit ostebord, så du kan byde dine gæster på en delikat smagsoplevelse.


Opskriften på et velsmagende ostebord

Som navnet antyder, er ost hovedingrediensen i et godt ostebord. Men ost alene er ikke nok til at skabe den gode osteoplevelse.
Med det rette tilbehør kan du nemlig løfte hele smagsoplevelsen til nye højder.

Her får du opskriften på et velsmagende ostebord:

Sammensæt et varieret ostebord

Som tommelfingerregel anbefaler vi, at du vælger omkring fem oste til et ostebord, så udvalget er bredt men stadig overskueligt.

Skab variation i anretningen ved at tage udgangspunkt i følgende sammensætning:


Tænk over at vælge oste, som er lavet med forskellige slags kulturer, og som kommer fra forskellige mejerier, regioner eller lande.

Overvej også at inkludere en eller flere oste lavet med fåre- eller gedemælk, og vælg gerne oste af forskellig styrke.

Ønsker du at udforske en bestemt type ost, kan du også vælge at sammensætte et ostebord udelukkende af bløde oste eller skimmeloste for at opleve forskellighederne mellem disse.

Løft osteoplevelsen med matchende tilbehør 

Det tilbehør, du vælger at servere til dit ostebord, kan løfte hele smagsoplevelsen.

Hvorvidt du serverer ostebordet som afrunding på en middag eller som et hovedmåltid, afgør hvor meget tilbehør, du skal servere til ostene.

Klassisk tilbehør

Charcuteri

  • Chorizo
  • Serrano
  • Prosciutto
  • Mortadella

 

Tænk desuden over at skabe sammenhænge mellem oste og tilbehør ved at lede efter smagsfællesskaber:

  • Nødder er et oplagt tilbehør til oste, der også har noter af nødder.

  • Kontraster højner osteoplevelsen, så leg med dem og vælg noget sprødt til de bløde oste, noget sødt til de salte, umamirige oste eller noget syrligt til de fede oste.


Hvornår serverer man et ostebord?


Brug ostebordet som et hovedmåltid til frokost eller aften eller som en del af flere retter.

Du kan også servere oste som en lettere anretning i løbet af eftermiddagen, eller som dessert efter en middag.

Skal ostebordet fungere som et hovedmåltid, kan du med fordel skrue lidt op for mængderne, mens du kan nøjes med et mindre udvalg, hvis det gælder en lettere servering.

Skal ostebordet bruges til dessert, kan du med fordel tænke lidt sødere tilbehør ind, som stadig komplementerer ostene.

Det kunne være friske figner eller bløde abrikoser i dessertvin, som trækker noget sødme frem i blandt andre blåskimmelostene.


3 tips til at udvælge oste til ostebordet


Vi anbefaler altid, at du lader lyst og smag guide dig, når du skal udvælge, hvilke oste du vil servere for dine gæster. Her er 3 tips til at hjælpe dig på rette vej:

1.    Gå efter forskellighed: Skab variation i dit osteudvalg ved at gå efter forskellighed i ostene - både hvad angår ostenes smag, type, udseende og teksturer.

2.    Match oste og tilbehør: Det er en god idé at matche ostene med tilbehør og garniturer, der enten komplementerer eller står i kontrast til ostenes smagsnoter.

Smag både på osten alene og sammen med garniturer og oplev, hvordan garnituren kan være med til at ændre på opfattelsen af osten, når mundfølelsen ændrer sig eller andre smagsnuancer fremhæves.

3.    Prøv dig frem: Det kan være svært at sammensætte det perfekte ostebord. Derfor anbefaler vi, at du prøver dig frem og smager på både oste og tilbehør.


Hvor mange oste skal man vælge?

Vælg 3-5 forskellige oste til dit ostebord. Vi anbefaler at gå efter forskellighed i type, farve, form, konsistens og styrke.

Som tommelfingerregel anbefaler vi 30-35 g af hver af de bløde oste pr. person og 35-40 g af hver af de hårde oste.

Disse mængder er beregnet ud fra, at ostene indgår som én servering ud af flere.

Skal du servere ostebordet som et hovedmåltid, kan du tilføje flere oste eller supplere med mere tilbehør. Bemærk, at disse mængder er vejledende.

 


Hvis du stadig er i tvivl om, hvilke oste du skal gå efter til dit ostebord, får du her nogle forslag til oste, som hver især bidrager med noget forskelligt:

Fast ost af typen opstukken ost:
Vælg for eksempel en Havgus 12 eller vores råmælksost Kry. Denne type ost har en fast konsistens med få, runde huller og er god at skære i tynde, mundrette skiver.

Fast ost med en mere porøs struktur:
Det kunne for eksempel være en havarti eller en cheddar. Ostens porøsitet gør den flot og dekorativ at bryde i mindre stykker med en skarp kniv. Vores ost Gammel Knas er en havarti.

Rødkitost:
En rødkitost har milde noter af stald og skovbund. Vores Rød Løber har en overflade af rødkitkultur og et mildt, cremet indre – enhver osteelskers drøm.

Blød, cremet hvidskimmelost: 
Vælg en mild af slagsen som Den Hvide Dame, eller gå efter en med en lidt kraftigere smag, eventuelt lavet på gede- eller fåremælk.

Blåskimmelost med tydelige skimmelnoter og dekorative aftegninger af blåskimmel: 
Vælg enten en sødere, frugtig blåskimmel som Høgelundgaard 8, eller gå efter en salt, fyldig blåskimmel med en smule fåremælk som Sølvræv.

Dehydrerede eller rehydrerede oste:
Skab yderligere variation i osteanretningen med en dehydreret eller rehydreret ost. Prøv for eksempel Gnalling - en dehydreret ost, der er allerbedst, når den skæres i tynde skiver, som smelter på tungen.  

Et andet godt bud er Drunken Dog, der først er dehydreret og dernæst rehydreret i whisky, hvilket giver osten noter af tropisk frugt som modspil til blåskimlen.

 


Gode råd til det vellykkede osteværtsskab


Fra den korrekte temperering af ostene til anretning i en gennemtænkt smagsmæssig sekvens.
At byde gæster velkommen med et indbydende ostebord kræver mere end blot at udvælge en række lækre oste.

Her får du vores råd til at præsentere et ostebord, der ikke kun smager himmelsk, men også pirrer nysgerrigheden og sanserne:

Opbevar osten på køl: Tag ostene ud af køleskabet en times tid inden servering, pak dem ud og lad dem temperere på køkkenbordet under et hårdt opvredet viskestykke, så de ikke tørrer ud. På denne måde får ostene en temperatur, hvor teksturen bliver mere behagelig at spise og hvor smagen træder tydeligt frem.

Anret ostene i en smagsmæssig rækkefølge: Start med de milde oste og slut med de mere kraftige. Smag på ostene inden servering og smag efter, hvor modne de er. Få mere inspiration til osteanretning her.

Udfordr selskabet med nye oste: Du kender dine gæster bedst og ved, hvilke oste de foretrækker. Prøv dog også gerne at udfordre eller vælge et par nye oste - det kan være en mildere blåskimmel, hvis man ikke er så vant til at spise dem, eller en hvidskimmelost med overraskende røg- eller dildsmag.

Servér vand til: Sørg for en kande vand, så man kan skylle munden undervejs og blive klar til nye smagsindtryk.


Find oste til ostebord hos Arla Unika

Vi har mange forskellige oste, der er velegnede til osteborde, i vores sortiment. Sammensæt dit eget ostebord med egne favoritter, eller vælg et af vores færdige osteborde som Læringsrejsen eller Eksperimentet, hvor vi omhyggeligt udvælger oste og tilbehør til vores osteborde til mellem 4-10 personer.