Stilton

Stilton er en velkendt og anerkendt britisk ost, men er faktisk navnet på to forskellige oste, der begge har deres oprindelse i landsbyen Stilton i England. Den første gang Stilton blev serveret var i det 18. århundrede, og selvom den har en lang og rig historie, er det værd at bemærke, at osten ikke længere bliver produceret i Stilton, men derimod i de omkringliggende byer.

De to typer Stiltonost, blå og hvid stilton, er begge kendt for deres unikke smag og teksturer, som er et resultat af specifikke fremstillingsprocesser.

 


Hvad er Stilton?

Stilton er navnet på to forskellige varianter af samme ost, der begge kommer fra den lille by Stilton i England. Blå Stilton er en blåskimmelost med en cremet konsistens og en stærk, men raffineret smag. Den hvide version af Stilton-osten er derimod en mildere og ofte sødere variant. Fælles for begge varianter af osten er, at de begge bliver produceret i hjul, der vejer omkring 8 kg.

Under fremstillingen af blå Stilton bliver osten prikket med stålnåle for at tillade, at luft kan trænge ind og skabe de rette betingelser for skimmelsvampen Penicillium Roqueforti at vokse. Det er denne svampeart, der er med til at give osten sine karakteristiske blå årer. Når skimmelkulturen får ilt under osten modning, vil den begynde at udvikle sig, og blåskimlen vil vokse frem i osten. Den hvide stilton bliver derimod ikke prikket, hvilket betyder, at skimmelen ikke får lov at vokse, og derfor forbliver osten hvid.

Begge varianter er beskyttede titler, hvilket betyder, at det kun er ost, der opfylder specifikke kriterier og er fremstillet i områderne Nottinghamshire, Leicestershire og Derbyshire, der med rette kan kalde sig Stilton. Selvom osten oprindeligt blev produceret i landsbyen Stilton, er det ikke længere tilfældet.


Karakteristika

Blå Stilton har en dyb, rig smag og en cremet tekstur. Smagsprofilen er kompleks og tangerer fra mild til det meget stærke, alt afhængigt af hvor lang tid osten har modnet. Smagsnoterne er afbalancerede og harmonerer mellem det let syrlige til at have en underliggende sødme med en markant aroma, der kan beskrives som en blanding af frisk, jordagtig skimmel og en dybere, næsten nøddeagtig undertone.

Hvid Stilton kendetegnes ved en mildere, sødere profil uden tydelige skimmelnoter, og med en cremet og blød konsistens.


Serveringsforslag: Sådan får du det meste ud af en Stilton

Begge varianter af Stilton osten er utroligt alsidige og kan nydes på mange forskellige måder. Blå Stilton kan være en oplagt afrunding på et måltid og går utrolig godt sammen med portvin.

Ostens rige smag gør den også anvendelig som et element i madlavningen, hvor den både kan anvendes som ingrediens i saucer, salater eller i bagværk. Hvid Stilton nydes ofte som dessert, hvor den matches med frugt eller nødder. Den kan også bruges direkte i desserter, hvor den kan tilføje et cremet element og en elegant sødme.

Begge typer Stilton er også gode valg til ostebordet, hvor de kan nydes sammen med andre oste og tilbehør som pærer, æbler, nødder, honning eller figenchutney, eller bare på et godt stykke brød. Man kan med fordel matche de lidt mørke skimmel smage med lidt sødere tilbehør for at balancere osten.