Råmælksost

Råmælksoste har en unik, karakteristisk smagsprofil, samtidig med at den ofte har en blød og smidig konsistens. Den karakteristiske smagsprofil, som råmælksost byder på, er resultatet af, at ostene laves på upasteuriseret mælk.

Det bidrager til, at ostene får en fyldig og kompleks smag, der også kan give en let prikkende fornemmelse på tungen. Råmælksost varierer dog i smag og tekstur afhængigt af, hvor og hvordan de er produceret.


Klassiske råmælksoste

Råmælksoste produceres ved hjælp af krævende håndværk, tålmodighed og mange års viden.

En række klassiske råmælksoste er:

  • Comté
    Comté er en fransk råmælksost, der er kendt for sin dybde, nøddeagtige smag og faste konsistens. De er lavet af komælk og skal modnes i mindst fire uger. Comté kendetegnes ved en kompleks smag, der har noter af nødder og frugt. Det er en populær ost til ostebordet, men er også god i sandwich eller på toppen af den klassiske franske løgsuppe.

  • Parmigiano-Reggiano
    Parmigiano-Reggiano er en råmælksost fra Italien, der har en salt smag og en meget fast, kornet konsistens. Osten skal laves på komælk og modnes i minimum 12 måneder. Parmigiano-Reggiano, også kaldet parmesan, har en dyb smag med af umami. Parmigiano-Reggiano er velkendt som en vigtig bestanddel i mange italienske pastaretter, men går også godt for sig selv eller som del af et ostebord.

  • Cheddar
    Cheddar har rødder i den engelske by Somerset og er oprindeligt fremstillet på råmælk, men det er ikke længere et krav. Cheddar har, alt efter hvor lang tid den er modnet, en skarp, men stadig mild og cremet smag, der gør den særligt velegnet i sandwiches.

  • Camembert
    Den populære hvidskimmelost Camembert har sine rødder i Normandiet, hvor den oprindeligt blev lavet på råmælk fra køer. Den er kendt for sin karakteristiske, bløde konsistens og en cremet, smøragtig smag. Osten er særlig kendt som dessert, hvor den paneres og dybsteges.


Hos Arla Unika har vi en passion for at udvikle nyskabende mejeriprodukter. Vores tilgang til ostefremstilling af råmælksost bunder i at udnytte mælkens naturlige smagsprofil.

Vi fremstiller råmælksosten Kry på Tistrup Mejeri. Her har osten sit eget rum i mejeriet, da den som den eneste fremstilles på upasteuriseret mælk. For at forhindre, at osten risikerer at kontaminere de øvrige oste, der fremstilles på mejeriet, skal osten modnes for sig selv.

Kry er en fast ost, hvor man i kraft af den upasteuriserede mælk har bevaret de naturlige enzymer og de naturligt forekommende bakterier fra mælken, hvilket fremmer ostemodningen og giver den en helt særlig smagsmæssig kompleksitet. Smagen udvikler sig i munden, og osten har intense og krydrede noter af stald, honningmelon og fede nødder. Og som andre råmælksoste kan Kry også prikke let på tungen.


Serveringsforslag, der komplimenterer ostenes kompleksitet

Råmælksostene går godt sammen med et sødt, frugtigt element, da det skaber en formidabel kontrast til ostenes fyldige smag. Det søde element kan være frugt, honning eller marmelader, der alle er med til at fremhæve ostens naturlige sødme og balancere de salte og komplekse undertoner.

Man kan også med fordel vælge at sætte råmælksoste sammen med et sprødt element, såsom kiks eller knækbrød, som kan være en kontrast til ostens smidige tekstur. Derudover er de fleste råmælksoste også velegnede som en ingrediens i madlavningen, hvor Parmigiano-Reggiano eller comté begge er klassiske, velkendte valg.

Drikkevarer kan også spille en vigtig rolle i at fremhæve smagsnoterne fra råmælksostene. For eksempel kan en god, tør hvidvin eller en mere robust rødvin begge komplementere ost lavet på rå mælk.


Smag og innovation

Hos Arla Unika er det vores passion at udforske nye smagsprofiler og trække på viden, innovation og teknikker inden for osteverdenen. Vi stræber efter at tage mejeriprodukter til nye højder og skaber vores oste i samarbejde med passionerede fagfolk. Det kræver håndværk tålmodighed, men resultatet er unikke og smagfulde oste, som imponerer og overrasker på ostebordet. 

Vores ostes smagsnoter, mundfølelser, aroma og tekstur varierer alt efter teknikker, kulturer og modningsprofiler, engagement for osteudvikling og den gode smag. 

Vi håber på at kunne inspirere både kokke og ostekendere til at udforske nye smagsoplevelser og muligheder. Gå på opdagelse i vores osteudvalg her.