Dagmar FLI07
Et komplekst og nyskabende alkoholfrit alternativ til vin
Rød Løber er en rødkitost, som vi fremstiller på Gjesing Mejeri. Osten er en videreudvikling af Stor Rød Løber. Vi fremstiller den i mindre forme end Stor Rød Løber og den har derfor en anderledes modning på grund af et ændret forhold mellem det indre og det ydre. Osten dufter af stald og honning og har en mild, harmonisk smag. Osten har et rødligt ydre fra rødkitten og et silkeblødt indre.
Kongstanke bag osten: Med Rød Løber ønskede vi at udforske, hvordan smagen udvikler sig forskelligt afhængig af forholdet mellem ostens indre og ydre.
Ostens navn: Rød Løber er en videreudvikling af Stor Rød Løber, som er kendetegnet ved sit rødlige ydre og ofte løbende kerne.
Dufter af stald, honning, rapsmark, rødkit, hvidskimmel, ristet brød og ammoniak.
Mild og harmonisk smag, der eksploderer i munden, kostald.
Kontrast mellem den silkebløde midte og den faste skorpe. Smelter på tungen.
Opbevar ostene i det medfølgende vokspapir. Gnalling dog i det pergamentpapir den leveres i eller madpakkepapir. Opbevar fortrinsvis ostene nederst i køleskabet, hvor der normalt er koldest.
Ved at lade ostene temperere inden du skal spise dem, så får du en mere nuanceret og koncentreret smags-oplevelse. Tag ostene ud af køleskabet en times tid før de skal spises. Jo hårdere osten er, jo længere tid skal den bruge på at varme op. Når du tempererer ostene, så placér dem under et hårdt opvredet viskestykke, så de ikke tørrer ud.
Følg princippet om at starte med de milde oste og afslutte med de mere kraftige oste. Smag efter hvor modne ostene er og placer herefter ostene i en smagsmæssig rækkefølge før servering.
Ostene modner over tid så følg deres udvikling og oplev, hvordan tiden påvirker ostenes duft, smag, udseende og konsistens.
Prøv at skære Rød Løber ud i passende små lagkagestykker. Skorpen spises med for at opleve kontrasterne i smag og tekstur mellem ostens kerne og skorpe.
...det røde på osten er rødkitkulturen? Som osten modner tager kitkulturen over. Så jo rødere osten er, jo mere moden er den også og jo kraftigere bliver den i både smag og duft. Observer og smag, hvordan modningen ændrer osten. Et godt match til Rød Løber er en hvedeøl med høj karbonering, som f.eks. en belgisk wit bier, der giver modspil til ostens fedme. Prøv også med en tør, lys mjød.
"Min drøm er, at vi via samarbejdet med toprestauranter kan skabe en øget interesse for ost, så forbrugere vil drøfte smagsnuancer på gode oste på samme måde, som vi i dag gør det på vin.”
Ingredienser: Økologisk mælk, salt, mælkesyrekultur, osteløbe(mikrobiel), skimmelkultur, rødkitkultur
Sælges med følgende vægt størrelser 150g og 250g