Økologisk Skærsild TISTRUP MEJERI, DANMARK

Fås kun i Arla Unika butik

Økologisk Skærsild

Koldrøget, dansk osteklassiker

Skærsild er en koldrøget ost inspireret af ostetypen Fynbo og fremstilles på Tistrup Mejeri. Ved brug af røg har vi nyfortolket den danske klassiker Fynbo, som fik sit navn efter Stresa-konventionen i 1952. Ostetypen kaldtes indtil da ”opstukken gouda”, da osten oprindeligt var inspireret af den hollandske gouda. Der er tale om en opstukken ost, og det vil sige, at ostemassen samles og presses under vallen i ostekarret, hvilket giver en tæt lukket ost med fine runde huller. Efter saltning i lage påsmøres osten rødkit-bakterier og lagres ved 15-17 grader i fem uger på mejeriets gæringslager. Herefter flyttes osten til et modningslager, hvor den lagres ved ni grader, og der sker en delvis dehydrering. Når osten er 20 uger, koldrøges den over bøg og rød-el i to døgn i mejeriets røgovn. Skærsild er vores bud på en moderne Fynbo. En fast ost med en behagelig ren smag og duft af røg.

Kongstanke bag osten: At nyfortolke den danske klassiker Fynbo ved brug af røg.

Ostens navn: Skærsild betyder renselsesild og er et forstadium til himlen. Dette er i tråd med, at vores ostebarn Skærsild koldrøges for at sende de, der spiser osten i smagshimlen.

Duft

Dufter aromatisk og har en mild duft af røg og læder.

Smag

Insisterende røgsmag, honningsødme og en let bitterhed

Følelse

Fast konsistens, men blød og let cremet når den tygges.

OPBEVARING

Opbevar ostene i det medfølgende vokspapir. Gnalling dog i det pergamentpapir den leveres i eller madpakkepapir. Opbevar fortrinsvis ostene nederst i køleskabet, hvor der normalt er koldest.

TEMPERERING

Ved at lade ostene temperere inden du skal spise dem, så får du en mere nuanceret og koncentreret smags-oplevelse. Tag ostene ud af køleskabet en times tid før de skal spises. Jo hårdere osten er, jo længere tid skal den bruge på at varme op. Når du tempererer ostene, så placér dem under et hårdt opvredet viskestykke, så de ikke tørrer ud.

RÆKKEFØLGE

Følg princippet om at starte med de milde oste og afslutte med de mere kraftige oste. Smag efter hvor modne ostene er og placer herefter ostene i en smagsmæssig rækkefølge før servering.

AFFINAGE

Ostene modner over tid så følg deres udvikling og oplev, hvordan tiden påvirker ostenes duft, smag, udseende og konsistens.

UDSKÆRING

Skær osten i tynde, trekantede skiver med synlig skorpe på ydersiden. Skorpen kan spises.

John Gynter John Gynter Ostemand

"Min drøm er, at vi via samarbejdet med toprestauranter kan skabe en øget interesse for ost, så forbrugere vil drøfte smagsnuancer på gode oste på samme måde, som vi i dag gør det på vin.”

Næringsindhold

Næringsindhold pr. 100 g:
  • 319 kcal
    1324 kJ
    Energi
  • 24 g Fedt
  • 16 g Mættet fedt
  • <0,5 g Kulhydrater
  • <0,5 g Sukker
  • 24 g Protein
  • 1,6 g Fibre