Bløde oste

I Arla Unika har vi en mission om at udvikle nyskabende mejeriprodukter – og blød ost er ingen undtagelse. Ved at eksperimentere og kombinere traditionelle metoder med innovative teknikker, og i samarbejde med passionerede fagfolk arbejder vi for at tage mejeriprodukter til nye højder.

Bløde oste er en betegnelse, der dækker over flere forskellige skimmeloste, som kendetegnes ved en blød og cremet konsistens og mundfølelse. De bløde oste kan være modnet med forskellige kulturer; blåskimmel, der via luftkanaler i osten vokser i ostens indre, eller rødkit, hvid- eller blåskimmelkulturer, der modner osten udefra og ind. De bløde oste har en karakteristisk skorpe og et blødt indre, og man vil ofte kunne opleve en forskel i smag og mundfølelse mellem ostens ydre og dens indre. Smagen af blød ost kan dog variere betydeligt afhængigt af, hvor og hvordan den er produceret, samt hvilke kulturer, der er brugt.


Klassiske hvidskimmeloste

Der findes en lang række velkendte bløde hvidskimmeloste, som fremstilles på forskellige måder ved brug af forskellige metoder og kulturer. Disse klassiske bløde oste inkluderer blandt andet:

Camembert er en blød hvidskimmelost fra Frankrig, kendt for sin karakteristiske hvide skorpe og sit cremede indre. Osten har en intens smag og aroma, der udvikler sig over tid. Den er traditionelt lavet af komælk og har en fyldig smag med noter af svampe og skovbund.

Brie er en anden blød hvidskimmelost fra Frankrig, der er kendt for sin milde, men fyldige smag. Ligesom camembert er brie også dækket med en skorpe af hvidskimmel, men dens indre er blødere og har en smøragtig mundfølelse.


Bløde oste fra Arla Unika

Vores tilgang til fremstillingen af bløde oste er funderet i håndværk, viden og innovation, og vi arbejder både med smagsnoter, teksturer, aromaer og mundfølelser gennem forskellige og nogle gange eksperimenterede teknikker.

I Den Hvide Dame har vi tredoblet mælkens naturlige fedtindhold. Osten har en balanceret syre og fedme, og et endeligt fedtindhold på knap 50%, Den Hvide Dame er blød og smøragtig med en tynd, sprød overflade af hvidskimmel.

Rød Løber har fået sit navn efter sit røde ydre og bløde, næsten løbende indre. Osten er modnet med rødkit, som giver osten en karakteristisk rødorange overflade. Smagen er fyldig med behagelige noter af stald og honning.

Krondild er en fortolkning af dild i osteform. Vi tilfører dildsmag til ostemassen og ruller den færdige hvidskimmelost i krondildfrø. Krondild er blød og cremet, og smagen af krondild findes i hele osten.

I arbejdet med hvidskimmeloste har vi også nyfortolket den fynske rygeost. I Ask tilsætter vi røg via saltlage til ostemassen, ligesom vi påfører aske til den færdigmodnede ost. Den bløde, cremede hvidskimmelost har røgsmag integreret fra inderst til yderst.

Med vores blåskimmelost Måneskær har vi udforsket dybdemodning af store blåskimmeloste. Osten modnes i lang tid indpakket i folie for at undgå, at osten dehydrerer undervejs. Resultatet er en blød, flødeagtig blåskimmelost med milde noter af hasselnød og let knasende skimmel.

Høgelundgaard 8 er blød og cremet med en balanceret sødme. Den store blåskimmelost modner i 8 måneder, først aerobt og dernæst anaerobt. Her udvikler osten sin konsistens og smag med noter af sød, tropisk frugt.

Vi modner Høgelundgaard 12 i 12 måneder på Høgelund Mejeri i Sønderjylland. Osten har en bemærkelsesværdig smag af sød frugt og en rustikt udseende overflade med blåsort, hvid, rød og brunlig skimmel.

Sølvræv er dybdemodnet blåskimmelost tilsat en anelse fåremælk. Modningen foregår over længere tid og i to tempi, hvor osten er pakket ind for at undgå dehydrering. Smagen er salt og næsten llakridsagtig med fyldighed fra fåremælken.


Serveringsforslag: Udforsk de bløde oste

De bløde oste kan lidt af hvert: de kan både spises alene eller anvendes i en række forskellige retter. En skive blød ost på et stykke brød, brugt i madlavningen eller bagt i ovnen kan omdanne og opgradere en simpel ret.

Blød ost er også oplagt på ostebordet, hvor de kan skabe variation og bidrage med forskellighed i smag, mundfølelse og udseende. De bløde oste kan kombineres med et udvalg af kiks, nødder og sødt eller frugtigt tilbehør for at løfte smagsoplevelsen. Det er især oplagt at servere noget sprødt til de bløde oste for at skabe kontraster mellem konsistenserne, eller vælge noget syrligt tilbehør som balancerer de fede oste. Som drikkevarematch kan man sætte et glas mousserende vin, øl eller alkoholfri saft eller frugtvin til for at rense munden op efter den cremede ost.


Bløde oste fra Arla Unika

Hos Arla Unika har vi en passion for osteudvikling, innovation og håndværk, og vi samarbejder med dygtige mejerister, kokke og andre fagfolk med at skabe velsmag og løfte mejeri til nye højder.

Dyk ned i vores udvalg af bløde skimmeloste her.