Smørbare oste

Der findes flere forskellige smørbare oste: flødeost, friskost og smøreost.

Flødeoste er kendt for en smørbar konsistens med en blank overflade og en fyldig, rund smag. Osten fremstilles, når mælk og fløde syrnes. Herefter sies vallen fra og osten saltes og tilføres eventuelt andre smagsgivere. Det er denne proces, der giver flødeost sin fyldige og cremede konsistens. Tekstur og smag kan dog variere alt efter ostens produktion.

Flødeoste er kendetegnet ved at være milde og nemme at anvende i flere sammenhænge, hvor de udgør et godt smagskomponent. Du kan bruge osten i madlavningen, hvor flødeosten bidrager med en cremet konsistens og fylde. Brug for eksempel flødeosten til både friske og bagte cheesecakes, til nemme pastaretter, som frosting til kager og muffins eller til kolde serveringer.

Vi betegner vores ost Loke som en friskost, der er en fællesbetegnelse for oste, der ikke presses eller lagres, men den fremstilles efter samme princip som flødeoste - nemlig af mælk, fløde og osteløbe, der får lov at syrne, før den drænes og saltes.


Smøreost fra Arla Unika

Gammel Knas Creme er en nyfortolkning af smøreost, der er lavet med inspiration fra osteklassikeren Gammel Knas. Ved forvandlingen til creme er ostens sjæl intakt og balancen mellem sødme, syre og fedme findes i den smørbare ostecreme.

Gammel Knas bliver varmet op til 110 grader, tilsættes vand- og lægges i en slags blender, rives i stykker, får smeltesalte i og osten emulgerer. Det vil sige binder sig med vand uden at skille.

Smøreosten er altså lavet på lagret ost, der gennem processen gøres smørbar.


Serveringsforslag: Brug smøreoste i køkkenet

Smøreoste kan med fordel også bruges i køkkenet, hvor de bidrager med fylde. Vores Gammel Knas Creme er varmestabil, hvilket betyder, at den kan varmes op uden at skille. Brug for eksempel osten varm - eventuelt blandet op med til vand - som en simpel pastasauce vendt med stegte grøntsager efter behov, eller find mere inspiration herunder.

Find desuden mere inspiration til at bruge friskost i køkkenet her.

Match og nå nye højder

Som drikkevare til smøreost anbefaler vi et match med syre og frugtighed, der er med til at løfte osten. Vælger man ligeledes et match med bobler, er disse med at rense munden efter ostens cremede mundfølelse. Et eksempel kunne være en af de mere sødlige mousserende frugtvine fra Andersen Winery. Det klæder også den smørbare ost med noget sprødt, der bidrager med kontraster i mundfølelse.


Oste fra Arla Unika

Hos Arla Unika arbejder vi med at udforske nye smagsprofiler og teknikker, og på at være nyskabende og innovative, når vi skal lave nye oste. Vi henter inspiration og ekspertise fra nær og fjern, fejler os frem og prøver igen, indtil vi har skabt et unika. Vores mission er at tage mejeri til nye højder. Vi håber på at kunne hæve standarden for fremtidens ostekultur og inspirere både kokke og osteelskere til at udforske nye smagsoplevelser og muligheder.

Vi har en lang række oste i vores sortiment — gå på opdagelse i vores osteudvalg her.