Tilbehør til ostebordet: Skab en velsmagende osteoplevelse

Løft osteoplevelsen til nye højder med matchende tilbehør. Imponér omkring ostebordet med garniture, og skab variation i smag og tekstur.


Supplér ostebordet med forskelligt tilbehør, der er med til at fremhæve og understøtte ostenes nuancer. Gå efter smagsfællesskaber eller kontraster, eksempelvis med en sød marmelade, der forstærker sødmen i nogle oste, knasende sprødt tilbehør til de bløde skimmeloste eller noget friskt og syrligt til de fede oste.

Det sødere tilbehør kan også bløde nogle oste lidt mere op - eksempelvis kan marmelade eller bløde abrikoser i Monbazillac være et oplagt tilbehør til blåskimmeloste og dæmpe den karakteristiske smag af skimmel i osten. Du kan også vælge et mere overraskende tilbehør som ahornsirup eller balsamico, som hver især fremhæver noget forskelligt i ostene.

Prøv dig gerne frem, når du vælger tilbehør til ostebordet. Du kan også opleve, hvordan den samme garniture fremhæver forskellige ting alt efter hvilken ost, den serveres sammen med. Serverer du ostebordet som et større måltid, kan du med fordel servere knækbrød, kiks eller brød og smør til ostene. Bag selv, eksempelvis et focaccia, eller find knækbrød fra svenske Olof Viktors her.


Tilbehør fra Arla Unika

En række forslag til tilbehør kunne være:

Friskbagt brød eller noget sprødt som kiks eller knækbrød går godt til de fleste oste. Udover at fungere som et underlag til oste, kan noget sprødt også være en god, knasende kontrast til bløde oste.

Mange oste spiller med deres salte smag og umami godt sammen med sødere, frugtige elementer, som også kan bløde de lidt kraftigere oste op og skabe nogle interessante smagsmæssige kontraster.

Nødder eller kerner kan ligesom kiks og knækbrød være et sprødt, knasende element til bløde oste. Du vil ofte også kunne finde nøddeagtige noter i flere forskellige typer oste, som dermed indgår fint i et smagsfællesskab med tilbehøret.

Marmelade og chutney kan være et aromatisk, sødt, krydret eller intenst match til oste, der kan fremhæve smagsnoter og bruges til at afrunde smagen. Leg med kontraster og servér noget syrligt til fede oste, eller gå efter lignende smage i ost og marmelade.


Ost og charcuterie

Mange serverer også gerne ost og charcuterie sammen. Her kan du med fordel vælge knapt så sødt tilbehør, men i stedet fokusere på det mere salte og syrlige som nødder, balsamico og brød. Her er det igen en idé at smage sig frem - også når man vælger oste - så man får skabt nogle smagsmæssige sammenhænge, der ikke overdøver hinanden. Her kan du også lede efter smagsfællesskaber og eksempelvis vælge en ost med røgsmag til en røget skinke eller pølse. Du kan også servere en fast ost med milde, sødlige noter, som kan spille sammen med det valgte charcuterie og tilføre noget sødme.


Hjemmelavet tilbehør til ostebordet

Hjemmelavede elementer til ostebordet kan være hjemmebagt brød, nødder ristet med salt, honning eller krydderier, eller marmelader, chutney og pesto. Her kan du selv justere mængder og smagsætte tilbehøret efter behov alt efter om det skal være mildt, stærkt, sødt eller krydret.

Find opskrifter på hjemmelavet tilbehør her.