Friskoste

Friskoste er cremede og ofte smørbare oste, som har en let, frisk smag. I fremstillingsprocessen presses eller lagres osten ikke, hvorfor friskost har en let og mild smag, som sammen med teksturen kan variere, afhængigt af hvor og hvordan osten er produceret.


Da friskoste er en fælles betegnelse for oste, der hverken presses eller lagres, er der også en række forskellige oste, der falder under denne kategori. Bl.a. betegnes både flødeost, hytteost, burrata og mozzarella som friskoste.

Mozzarella er en friskost fra Italien, der er kendt verden over for sin unikke, forfriskende og lettilgængelige smag og tekstur. Osten er traditionelt lavet af bøffelmælk, hvilket er med til at give den sin cremede mundfølelse og let syrlige smag, der adskiller den fra flere andre oste.

Vi tager afsæt i håndværket, når vi fremstiller vores friskost Loke i Arla Unika. Vores tilgang til fremstillingen af nye friskoste bunder i at fremhæve mælkens naturlige karaktertræk og tage det til nye højder.

Loke er en håndlavet friskost fra Troldhede Mejeri. I modsætning til mange andre friskoste, der fremstilles ved hjælp af filtreringsteknikker, fremstiller vi Loke som en almindelig ost, hvor vi dræner ostemassen for valle. Loke gennemgår en 18 timers syrningsproces i et lille ostekar, hvilket bidrager til ostens særlige, syrlige og dybe smag. Det er denne teknik, der giver Loke sin faste konsistens og krop, der er fuld af substans.


Serveringsforslag: Udforsk mulighederne med friskost

Friskoste er meget alsidige, også i kraft af deres forskellige karakterer. De bidrager med en mælket friskhed og en syrlighed i madlavningen og har en evne til at tilpasse sig og fremhæve smagsnoterne i forskellige retter. Mange friskoste er for eksempel oplagte at bruge som dip, i dressinger eller bare smurt på et godt stykke brød, hvor den bidrager med en mild smag. Friskost kan også fungere som en base, der kan trække smag fra andet. Tilføj gerne hakkede krydderurter, hvidløg og lidt citronskal for at skabe velsmag.

Friskost kan også bruges i bagværk, madlavning og i desserter.

Match og nå nye højder

Som drikkevare til friskost kan man med fordel gå efter et match med syre og frugtighed, som fremhæver ostens smagsnoter. Det kan eksempelvis være et glas hvidvin eller en frugtig limonade med citrus eller rabarber.

Gå på opdagelse i vores osteudvalg. Find vores friskost Loke og en række af vores øvrige oste og nøje udvalgte match.