Brie

Denne bløde og cremede ost er af ostetypen hvidskimmel har været en central del af det franske køkken i adskillige århundreder. Osten nævnes første gang i det 8. århundrede, hvor Karl den Store erklærede, at han havde smagt “en af de mest lækre ting”, da han første gang smagte brie i 774. Brieost er kendt for sin rige, fyldige smag og karakteristiske aroma.

Brie er kendt og afholdt af mange og serveres både for sig selv, på ostebordet eller som del af madlavningen.

I Frankrig blev brie oprindeligt lavet af komælk, særligt i regionerne Seine-et-Marne og Meuse. Brie de Meaux er blandt de mest kendte brieoste, og den har opnået AOP (Appellation d’Origine Protégée), hvilket betyder, at osten skal produceres i de specifikke regioner. Brie er i sig selv ikke beskyttet, men bestemte brieoste-navne er dog beskyttede, såsom Brie de Meaux eller Brie de Melun.


Hvordan laver man brie?

Brie, som vi kender den i dag, har sin oprindelse i en proces, hvor mælkesyrebakterier og løbe tilsættes til komælk. Dette starter koaguleringsprosessen, der skaber en fast ostemasse og ostevalle. Denne masse skæres derefter i mindre stykker for at fremskynde, at vallen kan drænes. Når nok valle er drænet, formes osten og overfladen dækkes med Penicillium candidum, hvilket giver osten dens karakteristiske, hvide skimmel. Når dette er gjort, skal osten modnes. Længden af modningsperioden varierer fra producent til producent, men der er ofte tale om flere uger.

Den gængse brie er lavet af pasteuriseret komælk, mens de traditionelle brieoste fra Meaux og Melun-regionerne ofte er lavet af rå, upasteuriseret mælk, hvilket er med til at give osten en dybere, mere kompleks smag.


Karakteristika

Brie er let genkendelig: en blød, dunet skorpe indkapsler et rigt og cremet indre med aromaer, der varierer alt efter, hvor lang tid osten har fået lov til at modne. En mindre modnet brie har ofte en mildere smag, mens en fuldt modnet brie vil have en dybere og mere kompleks smag. Brie har en cremet midte med en hvidlig til gylden farve, der kan være alt fra fast til flydende, afhængigt af ostens modning.


Elegant og alsidig ost

Brie er en elegant, alsidig ost, der både kan serveres alene, som en del af et ostebord, i madlavningen eller på brød. Især i det franske køkken ses brie i et væld af forskellige retter. Brie benyttes både i tærter og sandwich, ovnbagt eller smeltet over grøntsager og serveret med frugt og nødder som dessert

Brie er også en ost, der går særdeles godt sammen med vin, og som er nem at matche til flere forskellige typer vin. Prøv at nyde osten i selskab med sprøde hvidvine, champagne, hvor boblerne er med til at rense munden for den fede ost, eller fyldigere rødvine. Sørg gerne for at vælge en rødvin, der ikke er alt for tung og som overdøver ostens aroma.


Hvad er forskellen på brie og camembert?

Selvom brie og camembert begge er bløde, hvide skimmeloste fra Frankrig, er der også en række forskelle mellem dem. Brien er generelt større i diameter, mens camembert er mindre og samtidig højere. Brie har en mildere, mere flødeagtig smag, mens camembert er mere intens og rustik smag.