ØKOLOGISK HAVGUS Tistrup mejeri

ØKOLOGISK HAVGUS

Ved Vadehavet trækker blæst og havgus smagen af havsalt ind over Tøndermarsken, hvor køerne græsser. Sådan får den økologiske mælk de særlige smagsnoter, som gør Havgus enestående. På Tistrup Mejeri har de en helt speciel mælkesyrekultur – holdt i live ved daglig podning siden 1943. Den giver Havgus den ideelle start på minimum 52 ugers lagring. Her hviler osten i sit eget rum på Affinage Center Unika, hvor de knasende proteinkrystaller dannes, og Havgus får sin faste struktur, smag og fylde.

Næringsindhold

Parring – Valg af vine – det perfekte match

Chardonnay, i en let til medium fadlagret version, har vist sig at være et solidt valg til Havgus. Generelt kan osten matches til hvidvin uden nævneværdig sødme, men den kan også sagtens klare lidt sødme. Havgus passer bedst til vine med en blød og ikke for kraftig syre.

 Det klassiske valg: 2006 Les Marnes fra Philippe Bornard, Jura, Frankrig (Krone Vin)

Det moderne valg: Waterbrook Chardonnay 2011, Washington State, USA (Vinens Verden)

Det nordiske valg: Malus Danica, Cold Hand Winery, Danmark

Duft

Mild nøddeagtig, brunet/smeltet smør, sød, frugt.

Smag

Syrlig, frugt (ananas, melon), nød, sød, karamel, salt, anelse stald, fed, fyldig, mild.

Følelse

Krystal-knas, lidt smuldrende, rimelig fast, tør.

Næringsindhold

Økologisk fast modnet ost 48+, 30% fedt. Næringsindhold pr. 100g:
  • ØKOLOGISK HAVGUS
  • 378 kcal
    1569 kJ
    Energi
  • 30 g Fedt
  • 19 g Mættet fedt
  • <0.5 g Kulhydrater
  • <0.5 g Sukker
  • 26 g Protein
  • 1.9 g Salt

Ingredienser: Økologisk mælk, salt, osteløbe, mælkesyrekultur

Sælges med følgende vægt størrelser 200g, 2 kg. og 8 kg.